Κουκιά (Φούλια) Παραδοσιακά Λήμνου
Κουκιά με…”ανήθικη” σος και κυβάκια μπέικον
Συνταγή με όσπρια
Κουκιά – Ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν της Λήμνου στο τραπέζι σας μέσα από μια μοντέρνα συνταγή!
ΥΛΙΚΑ για 4 πιάτα
1. Μία συσκευασία του κιλού φούλια (κουκιά) της εταιρίας “Σαλαμούσας”
2. 350γρ Μπέικον σε κομμάτι
3. 2Χ250γρ Κρέμα γάλακτος
4. 4 Ξερά κρεμύδια
5. Φρέσκο άνηθο
6. Δύο πιπεριές chili
7. Σκόνη μουστάρδας
9. Τρεις σκελίδες σκόρδο
10. 150γρ Φρέσκο βούτυρο
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βράζουμε τα κουκιά μέχρι να μαλακώσουν. Αν δεν θέλουμε να πάρουν σκούρο χρώμα τα μουσκεύουμε σε κρύο νερό και όταν φουσκώσουν αφαιρούμε το μαύρο “μάτι” που έχουν και μετά τα βράζουμε. Εδώ δεν έχει αφαιρεθεί το μάτι.
Στη συνέχεια κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε φέτες και το καραμελώνουμε, ενώ πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τις πιπεριές chili.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την μια συσκευασία της κρέμας γάλακτος μαζί με λίγο φρέσκο βούτυρο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε στο μούλτι τη 2η συσκευασία της κρέμας γάλακτος, μια φλιτζάνα από τα κουκιά που βράσαμε, τις σκελίδες σκόρδου με λίγο αλάτι, αρκετό άνηθο, τέσσερα κουταλάκια σκόνη μουστάρδας και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το μίγμα από το μούλτι στο κατσαρολάκι με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Περνάμε στο μπέικον που το ετοιμάζουμε κόβοντας το σε μικρούς κύβους. Σε ένα τηγανάκι το σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να πιάσουν κρούστα τα κυβάκια μας.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Συνθέτουμε το πιάτο μας βάζοντας στη βάση κουκιά με καραμελωμένα κρεμμύδια, από πάνω προσθέτουμε την σος μας και ντεκοράρουμε με φρέσκο άνηθο και τα κομματάκια της πιπεριάς chilli. Γαρνίρουμε με τα τσιγαρισμένα κυβάκια μπέικον και…καλή σας όρεξη!